Een goede nachtrust is net zo belangrijk als gezonde voeding. Tegenwoordig slapen we eigenlijk veel te weinig. Onderzoek heeft aangetoond dat we de afgelopen 50 jaar gemiddeld een tot anderhalf uur te weinig slapen per nacht.
Personen tussen de 25 en 45 jaar hebben de meeste slaapstoornissen. Zij leiden een druk leven en vallen vrijwel in slaap naast de laptop, smartphone of tijdens het gamen. Dan wordt er vaak gedacht: “ik haal die slaap in het weekend wel in”. Helaas is dat meestal niet geval en wordt de nachtrust er over het algemeen niet beter op. Daarom 10 tips die je helpen om beter te slapen.
Klachten door slaaptekort
Slaaptekort mag niet onderschat worden. Het kan uiteindelijk leiden tot een aantal klachten, waaronder verminderde concentratie en reactievermogen, mentale vermoeidheid, somberheid, een verzwakt immuunsysteem, behoefte aan junkfood, en lichamelijke klachten als spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, trillende handen en gapen.
Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap en rust krijgt!
10 tips voor een goede nachtrust
- Slaap niet meer dan nodig is om je uitgerust te voelen. Sta elke dag om dezelfde tijd op, want een regelmatig ritme is beter voor je biologische klok. Je lichaam vertelt je vanzelf wanneer het tijd is om te gaan slapen. Het is verleidelijk om lekker in bed te blijven liggen als je moe bent en lekker uit te slapen. Nu is dit een enkel keertje om bij te tanken geen probleem, maar als je hier een gewoonte van maakt, dan zal je bioritme verstoord raken.
- Neem overdag je rustmomenten. Stress en spanning zorgen ervoor dat je niet goed slaapt. Neem daarom een rustmomentje om dan over je zorgen te denken en andere zaken te plannen.
- Doe overdag geen dutjes tenzij je ziek bent en je rust hard nodig hebt. Onder normale omstandigheden kan het je belemmeren om ’s nachts in slaap te komen.
- Bedenk een avondritueel en herhaal dit dagelijks, zodat je rustig naar de nachtrust toe leeft. Dim het licht en maak het gezellig , kruip lekker op de bank in je huispak.
- Gebruik je slaapkamer alleen om te slapen (uitgezonderd intimiteit). Lees een boek, maar ga geen ‘zware’ tv-programma’s kijken, die je slaap kunnen belemmeren.
- Vermijd alcohol en andere stimulerende middelen, vooral in de avond. Het beroemde slaapmutsje kan je wel helpen in slaap te vallen, maar verstoort uiteindelijk je nachtrust en het is een slechte gewoonte om zo in slaap te moeten vallen. Stop ook met roken. Koffie, thee en cola bevatten cafeïne, een stof die opwekkend werkt en je dus wakker kan houden. Ben je er gevoelig voor, dan kun je deze dranken beter niet meer drinken na 18.00 uur.
- Eet gezond. Het beste kun je een half uur voor het slapen gaan niet meer eten. ’s Nachts verloopt de spijsvertering op een laag pitje. Neem daarom niet laat op de avond nog een zware maaltijd.
- Ga niet je best doen om in slaap te vallen. Wanneer je jezelf zorgen maakt omdat je niet kunt slapen, kun je beter even uit bed gaan en iets anders doen. Het liefst iets ‘saais’, zoals een tijdschrift doorbladeren of rustige muziek luisteren.
- Zorg voor een goed bed met een goede matras en een goed kussen. Ventileer je slaapkamer overdag goed en zorg dat het niet te warm is. Let ook op met al die geurtjes die je overal kunt neerzetten. Een vervelende geur houdt je ook uit je slaap. Slaap in een zo donker en stil mogelijke slaapkamer. Licht zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine regelt je stemming en zorgt ervoor dat je wakker bent. Serotonine wordt als het donker wordt, omgezet door de pijnappelklier in melatonine, het slaaphormoon.
- Verban de laptop, games en smartphone uit je slaapkamer. Dat leid alleen maar af van je slaap. En niet te vergeten de straling die ze afgeven. Hier verschillen de meningen over, maar persoonlijk slaap ik veel beter sinds mijn telefoon niet meer naast mijn bed ligt.
Slaap Lekker!
Hoe zorg jij voor een goede nachtrust?
Jos
op 22 Feb 2014Roy
op 23 Jan 2015